BRANŻOWA SZKOŁA I stopnia - KUCHARZ
KUCHARZ
Kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przechowywania żywności,
- sporządzania potraw i napojów oraz wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
W zakładzie gastronomicznym kucharz przyjmuje surowce żywnościowe i zabezpiecza je przed zepsuciem, w odpowiedni sposób je magazynując lub utrwalając. Ocenia i dobiera żywność przeznaczoną do produkcji. Przeprowadza obróbkę wstępną i przygotowuje półprodukty do obróbki cieplnej.
Stosuje różne metody obróbki cieplnej. Do obróbki surowców i półproduktów, ale także do ekspedycji potraw wykorzystuje nowoczesne urządzenia gastronomiczne. Wykańcza potrawy i napoje oraz porcjuje je do odpowiednich naczyń, stosując aktualne trendy w zakresie aranżacji potraw i napojów. Zna zasady organizacji pracy przy obsłudze konsumenta.
Wie na czym polega planowanie i rozliczanie produkcji. Wykonując swoje zadania zawodowe dba o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Zna podstawy żywienia i przestrzega zasad racjonalnego żywienia.
Uczeń kształcący się na kierunku kucharz:
- Pozna zasady i nauczy się sporządzania potraw i napojów zgodnie z technologią gastronomiczną,
- Nauczy się sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
- Pozna potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
- Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
- Pozna kompetencje personalne i społeczne,
- Pozna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy,
- Nauczy się podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej,
- Nauczy się języka ukierunkowanego zawodowo,
- Pozna podstawy kształcenia zawodowego,
- Nauczy się zasad żywienia,
- Dowie się, jak wykorzystywać receptury kulinarne, planować i rozliczać produkcję itd.
Miejsce odbywania praktyk:
- szkoła gwarantuje miejsce zajęć praktycznych — zajęcia odbywają się w pracowni szkolnej.
Możliwości zatrudnienia:
- zakłady gastronomiczne typu otwartego: np. restauracje, bary, jadłodajnie, puby, kawiarnie, zakłady cateringowe, drobne punkty gastronomiczne itp
- zakłady gastronomiczne typu zamkniętego: np. stołówki przedszkolne, szkolne, szpitalne, wojskowe, sanatoryjne, wczasowe, itp.