PROJEKT "KUCHARZ DOSKONAŁY"
Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żywcu Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Katowicach z dniem w okresie 01.09.2013 do 31.08.2014 realizowła
Projekt"Kucharz Doskonały"
Priorytet : Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach
Działanie: 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego.
W projekcie udział wzięli uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej na kierunku kucharz.Potrzeba realizacji projektu wynikała z konieczności nabycia przez uczniów kwalifikacji zawodowych na najwyższym poziomie, jak również z potrzeby dostarczenia im znajomości języków obcych oraz kształtowania postaw przedsiebiorczych.
Wszyscy uczestnicy projektu dostali materiały potrzebne do nauki j.słowackiegio i czeskiego (książki, e-booki,pendrive itp.) oraz odzież ochronną na zajęcia w pracowni gastronomicznej.
W trakcie projektu w ramach zajec pozalekcyjnych uczestnicy mieli zajecia pozalekcyjne z:
-języka słowackiego
-języka czeskiego
-zajęcia praktyczne na pracowni gastronomicznej
Uczestnicy odbywali praktyki pozaszkolne w lokalach gastronomicznych.
Szkoła otrzymała także nowoczesne wyposażenie pracowni gastronomicznej m.in.: piecie, urządzenie do pakowania próżniowego, miksery,urządzenie do gotowania souse vide.
Wszyscy uczniowe bardzo aktywnie uczestniczyli w projekcie
We wrześniu w miesięczniku nad "Soła i Koszarawą" ukazał się artykuł podsumowujący projekt.
Film z realizacj projektu można obejrzeć wpisując poniższy adres:
https:/www.youtube.com/watch?v=gVXoy3oC3CM