POWER 2016
Projekt „Hiszpańskie smaki” o numerze 2016-1-PL01-KA102-023400 w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe
Cel główny: Podniesienie kompetencji w zakresie przedsiębiorczości poprzez poszerzenie wiedzy i umiejętności 10 uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Żywcu - kierunek: kucharz
Cele Szczegółowe:
-rozwijanie cech przedsiębiorczości (efektywność, operatywności, przebojowość), które ułatwią zakładanie własnej działalności gospodarczej,
- poszerzenie wiedzy i umiejętności, oraz kompetencji zawodowych uczniów,
- zapoznanie się z tradycyjną kuchnią hiszpańską,
- doskonalenie znajomości języków obcych w tym wykorzystanie języka obcego w praktyce, w szczególności w sytuacjach stricte zawodowych (język obcy branżowy),
- ułatwienie rozwoju zawodowego uczniów,
- zwiększenie szans na zatrudnienie w Polsce i Europie (zakładanie własnych lokali gastronomicznych),
- nauka pracy w zespole międzynarodowym,
- zwiększenie poczucia pewności siebie przez pracę w środowisku międzynarodowym, przełamywanie bariery językowej oraz różnic kulturowych, radzenie sobie w sytuacjach kryzysowych,
- poznanie kultury innego kraju,
- praktyka pod okiem mistrzów kulinarnych,
-poznanie nowoczesnego sprzętu gastronomicznego.
Uczestnikami konkursu byli uczestnicy Projektu "Hiszpańskie smaki" o numerze 2016-1-PL01-KA102-023400 w ramach programu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe .
Jedzenie prezentowało się znakomicie, były tam słynne Penne , niezastąpione hiszpańska kanapki Montaditas oraz kilka różnorakich deserów. Jednak zanim mogliśmy je wszystkie spróbować, posłuchaliśmy krótkiej prezentacj na temat kuchni hiszpańskiej, jej historii, diety śródziemnomorskiej oraz różnych ciekawych faktów związanych z jedzeniem w Hiszpanii.Młodziez przygotowała gazetkę na korytarz szkolny poświęconą wyjazdowi do Hiszpanii
LISTA UCZESTNIKÓW PROJEKTU "HISZPAŃSKIE SMAKI"
|
Imię i nazwisko
|
Klasa |
1 |
Kamila Czarniak |
I ZSZ |
2 |
Natalia Gowin |
II ZSZ |
3 |
Koźlik Marta |
II ZSZ |
4 |
Kryszyłowicz Kinga |
I ZSZ |
5 |
Kucharska Beata |
II ZSZ |
6 |
Łajczak Szymon |
II ZSZ |
7 |
Matlakiewicz Dawid |
I ZSZ |
8 |
Kraus Mateusz |
I ZSZ |
9 |
Hetnał Piotr |
I ZSZ |
10 |
Szybiak Patrycja |
I ZSZ |
- zajęcia z języka angielskiego
- zajęcia z języka hiszpańskiego
-zajęcia kulturowe
-zajęcia pedagogiczne
Załączniki :
-Regulamin Rekrutacji
-Formularz zgłoszeniowy
-Harmonogram zajeć
ZOBACZ FILMIK Z WYJAZDU
https://www.youtube.com/watch?v=chuFLd-heP8&feature=youtu.be
Pliki do pobrania
-
Formularz+zgłoszeniowy.doc
(format: doc; rozmiar: 55,50 KB)
-
Regulamin rekrutacji POWER.doc
(format: doc; rozmiar: 67,50 KB)
-
HARMONOGRAM całośc.doc
(format: doc; rozmiar: 185,50 KB)