Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy TG.07
Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy TG.07 -Sporządzanie potraw i napojów
Treści kształcenia obejmują:
- Gospodarowanie żywnością
- Użytkowanie wyposażenia oraz przestrzeganie procedur w gastronomii
- Przechowywanie żywności
- Wykonywanie czynności przygotowawczych do produkcji potraw
- Sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu potraw jarskich
- Sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu zup i sosów
- Sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb
- Sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu zakąsek
- Sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu deserów i wyrobów ciastkarskich
- Sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu napojów
- Przygotowanie posiłków codziennych, okolicznościowych, wegetariańskich, dietetycznych oraz wybranych kuchni regionalnych i świata
- Przestrzeganie przepisów BHP
- Posługiwanie się językiem obcym zawodowym
- Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
Typowe miejsca pracy:
- Zakłady gastronomiczne
- Firmy cateringowe
- Obiekty hotelowe
- Pensjonaty
- Domy wczasowe
- Jednostki gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną
- Prowadzenie własnej działalności gospodarczej
OPIS SZKÓŁ I KIERUNKÓW KSZTAŁCENIA