Kucharz- poznaj kierunek

4.03.2021

Uczeń kształcący się na kierunku kucharz:

  • Pozna zasady i nauczy się sporządzania potraw i napojów zgodnie z technologią gastronomiczną,
  • Nauczy się sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
  • Pozna potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
  • Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
  • Pozna kompetencje personalne i społeczne
  • Pozna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy,
  • Nauczy się podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej
  • Nauczy się języka ukierunkowanego zawodowo
  • Pozna podstawy kształcenia zawodowego
  • Nauczy się zasad żywienia,
  • Dowie się, jak wykorzystywać receptury kulinarne, planować i rozliczać produkcję itd.

Miejsce odbywania praktyk:

  • szkoła gwarantuje materiały na zajęcia praktyczne - zajęcia odbywają się  w pracowni szkolnej

Możliwości zatrudnienia:

  • zakłady gastronomiczne typu otwartego: np. restauracje, bary, jadłodajnie, puby, kawiarnie, zakłady cateringowe, drobne punkty gastronomiczne itp
  • zakłady gastronomiczne typu zamkniętego: np. stołówki przedszkolne, szkolne, szpitalne, wojskowe, sanatoryjne, wczasowe, itp.

ZOBACZCIE JAK WYGLĄDAJĄ ZAJĘCIA PRAKTYCZNE