Kucharz- poznaj kierunek
4.03.2021
Uczeń kształcący się na kierunku kucharz:
- Pozna zasady i nauczy się sporządzania potraw i napojów zgodnie z technologią gastronomiczną,
- Nauczy się sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
- Pozna potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
- Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
- Pozna kompetencje personalne i społeczne
- Pozna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy,
- Nauczy się podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej
- Nauczy się języka ukierunkowanego zawodowo
- Pozna podstawy kształcenia zawodowego
- Nauczy się zasad żywienia,
- Dowie się, jak wykorzystywać receptury kulinarne, planować i rozliczać produkcję itd.
Miejsce odbywania praktyk:
-
szkoła gwarantuje materiały na zajęcia praktyczne - zajęcia odbywają się w pracowni szkolnej
Możliwości zatrudnienia:
- zakłady gastronomiczne typu otwartego: np. restauracje, bary, jadłodajnie, puby, kawiarnie, zakłady cateringowe, drobne punkty gastronomiczne itp
- zakłady gastronomiczne typu zamkniętego: np. stołówki przedszkolne, szkolne, szpitalne, wojskowe, sanatoryjne, wczasowe, itp.
ZOBACZCIE JAK WYGLĄDAJĄ ZAJĘCIA PRAKTYCZNE